Domeinverificatie Apple School Manager

Voor het verifiëren van jouw domein volg je onderstaand stappenplan. Schakel hierbij de hulp in van jullie websitebeheerder. Mochten er nog vragen zijn, dan helpen we je uiteraard graag. Maak dan een support ticket aan, bel 088 0271911 of mail naar proservices@amac.nl.

Achtergrond domeinverificatie

Wanneer er een domeinverificatie uitgevoerd moet worden, dan dient daarvoor een TXT-record te worden aangemaakt in de DNS-zone van betreffend domein. Als meerdere organisaties hetzelfde domein gebruiken, kunnen alle organisaties het domein onafhankelijk verifiëren. Er mag echter maar één organisatie het domein federeren. Andere organisaties moeten hun beheerde Apple ID's verplaatsen en deze een nieuwe naam geven bij een ander geverifieerd of gereserveerd domein.

Belangrijk: Je hebt 14 kalenderdagen om het proces te voltooien, anders moet je het verificatieproces opnieuw starten. Zorg ervoor dat je de persoon in jouw organisatie die records naar je DNS-vermeldingen kan schrijven (bijvoorbeeld je websitebeheerder) op de hoogte hebt gebracht, zodat de taak kan worden voltooid voordat de 14 dagen zijn verlopen.

Opmerking: Een gereserveerd domein is het standaarddomein. Het verschijnt onder 'Accounts' en komt overeen met de domeinnaam van de organisatie van de website die je hebt gebruikt toen je je aanmeldde bij Apple School Manager, plus een oplopend nummer. Als de website van de organisatie bijvoorbeeld www.schoolnaam.nl is, zou een gereserveerde domeinnaam schoolnaamnl1.appleid.com kunnen zijn.

Het verificatieproces starten

1. In Apple School Manager log je in met een account die de rol van beheerder of personenmanager heeft.
  2. Klik op 'Instellingen' onder in de navigatiekolom en klik vervolgens op 'Accounts' onder 'Instellingen organisatie'.
  3. Klik op 'Wijzig', bekijk de lijst met domeinen en klik op 'Verifieer' naast het domein dat je wilt verifiëren.
    Je ziet een TXT-record en ontvangt een e‑mail waarin staat dat het door jou geselecteerde domein nu in het verificatieproces zit. Je hebt 14 kalenderdagen om dit proces af te ronden. De TXT-record bevat een tekenreeks met willekeurige tekens aan het einde, bijvoorbeeld apple-domain-verification=WiLLeKEUriGleTtERseNgETAllEn.
  4. Klik op 'Kopieer'.
    Als je een van de volgende services gebruikt, bekijk dan in hun documentatie hoe je een TXT-record in een zonebestand plakt of neem contact op met je DNS-beheerder:

Als je een ander domeinregister hebt, neem hier dan contact mee op voor informatie over het toevoegen van een TXT-record aan je DNS-zonebestand. Zie ook hieronder het kopje 'Wie kan het TXT-bestand toevoegen?'

1. Nadat de TXT-record is toegevoegd, voltooi je de taak door het verificatieproces af te ronden.

Het verificatieproces afronden

1. In Apple School Manager log je in met een account die de rol van beheerder of personenmanager heeft.
  2. Klik op 'Instellingen' onder in de navigatiekolom en klik vervolgens op 'Accounts' onder 'Instellingen organisatie'.
  3. Zoek het domein op waarvan de TXT-record is toegevoegd en Klik op 'Controleer nu'.
    Als de TXT-record juist is ingevoerd in het DNS-zonebestand, veranderen het weergegeven record en de knop 'Kopieer' in 'Geverifieerde eigenaar'.
  4. Nadat een domein is geverifieerd, kun je de TXT-record uit het zonebestand verwijderen.

Wie kan het TXT-bestand toevoegen?

Bij wie moet je je melden om een TXT-record toe te laten voegen?

1. In de meeste gevallen is dat een beherende partij. Dat kan de interne of externe ICT-afdeling zijn of een leverancier die verantwoordelijk is voor het netwerkbeheer. Soms is het zelfs het reclamebureau die de website heeft geregeld.
  2. Een registrar (een bedrijf die domeinnamen verhandelt)
  3. Een reseller (een bedrijf die namens de registrar domeinnamen verhandelt en beheert)

Nog niet zeker wie je moet benaderen? Volg dan onderstaande tip.

Wie beheert de DNS?

Je kunt de eigendomsgegevens van een .nl-domeinnamen achterhalen via https://www.sidn.nl

1. Voer in het tekstveld de betreffende domeinnaam in, klik op ‘Check’.
  2. Klik daarna op ‘Toon mij de gegevens’. Ga akkoord met de voorwaarden.

Aan de hand van de getoonde DNS-servers is duidelijk dat de partij die het domein beheert in dit geval de reseller is. Je kunt ook uit deze informatie halen dat waarschijnlijk de houder het beheer van de DNS zelf uitvoert of laat uitvoeren door een andere partij, bijvoorbeeld een externe ICT-leverancier of reclamebureau. In dit geval is het raadzaam om contact op te nemen met de interne of externe ICT-afdeling, of eventueel een mailtje te sturen naar de technische contactpersoon zoals vermeld in de SIDN-gegevens.